Контакт  Соопштенија  Академски календар  Е-Пошта за студенти   E-индекс за студенти  Вработени  

 • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 •    

Објавени повиците за Фулбрајт стипендии за 2024/2025 година

Амбасадата на САД во РСМ ги објави повиците за аплицирање за Фулбрајт стипендист (постдокторски студии) и Фулбрајт студент (постдипломски студии) за 2024-2025 година.

Ова е водечка програма за меѓународна образовна размена спонзорирана од Владата на САД, нашироко позната како програма Фулбрајт, која е дизајнирана да го зголеми меѓусебното разбирање меѓу народот на Соединетите Држави и луѓето од другите земји. Со оваа цел како почетна точка, Програмата Фулбрајт им обезбеди на повеќе од 400.000 учесници, избрани според нивниот лидерски потенцијал, можност да ги набљудуваат политичките, економските и културните институции на едни со други, разменуваат идеи и да се впуштат во заеднички потфати од значење за општата благосостојба на жителите на светот.

Грантовите се доделуваат за период од еден или два семестри (5 или 9 месеци) за кандидати за постдокторски студии. Грантот може да биде отповикан, укинат или суспендиран. Основите за отповикување или раскинување вклучуваат, но не се ограничени на: (1) прекршување на кој било закон на Соединетите Американски Држави или матичната земја; (2) секој чин кој може да ги навреди Соединетите Држави; (3) непочитување на задоволителни академски или професионални стандарди; (4) физичка или ментална неспособност; (5) ангажирање во каква било неовластена активност што создава приход; (6) неусогласеност со условите на грантот; и (7) материјално лажно претставување од кој било добитник на грант во формуларот за апликација или документот за грантот. Грантот може да биде суспендиран доколку: (1) примачот на грантот престане да го спроведува проектот или академската програма за време на периодот на грантот; или (2) примателот на грант ги напушта Соединетите Американски Држави повеќе од две недели без овластување од Амбасадата на САД во Северна Македонија и МИО.

Предност имаат кандидати без неодамнешно искуство во САД. Примателите на Фулбрајт стипендии во последните пет години нема да бидат земени предвид.

Лицата кои имаат постојан престој во Соединетите Држави немаат право да аплицираат за Фулбрајт грантови во Соединетите Држави. Лицата кои се државјани на Северна Македонија и на Соединетите Американски Држави исто така не се подобни. Вработените во Амбасадата на САД и членовите на нивното потесно семејство не се подобни. Грантистите на Фулбрајт влегуваат во Соединетите Држави со
виза за размена на посетител (J-1) во рамките на програмата на Стејт Департментот, која бара од нив да се вратат во нивната матична земја најмалку две години на крајот од периодот на грантот.

Предуслови за аплицирање се:

 • Владеење на англиски јазик соодветно на предложениот истражувачки проект што треба да се спроведе во Соединетите Американски Држави;
 • Детална изјава за предложената активност за истражување во институција во САД;
 • Државјанство на Република Северна Македонија и вработување во Северна Македонија;

Процес на аплицирање и преглед Комплетната апликација вклучува:

 • Формулар за апликација;
 • Детална изјава за предложената активност;
 • Детална биографија;
 • Три референци;
 • Копија од био-страницата на вашиот пасош и пасошите на вашите блиски лица доколку планираат да ве придружуваат;
 • Копија од докторска диплома со превод на англиски јазик;
 • Писмо од работодавецот со потврда за вработување;
 • Писмо за покана или назначување од институција во САД.

Апликантите треба да ги скенираат сите горенаведени документи и да ги прикачат на онлајн апликацијата.

Изјавата за проектот е најважниот дел од подготовката на апликацијата Фулбрајт. Научниците со најпривлечните, теоретски најиздржливи, добро напишани и изводливи предлози генерално се препорачуваат за награди. Понекогаш оние со извонредни професионални достигнувања претпоставуваат дека ќе биде доволна кратка, општа изјава за проектот. Но, за да се обезбеди поцелосна апликација, вашиот предлог проект, како и стратегијата за негово комплетирање, треба да бидат детално објаснети.


Формулари за аплицирање

Формуларите за аплицирање може да се најдат на: https://apply.iie.org/fvsp2024/

Краен рок за прием на апликациите е 31 мај 2023 година.

Комплетниот повик можете да го најдете на следните линкови:

https://mk.usembassy.gov/the-fulbright-scholar-competition-for-the-2024-2025-academic-year-is-now-open/

https://mk.usembassy.gov/the-fulbright-student-competition-for-the-2024-2025-academic-year-is-now-open/